Cloud native

“You don’t have to run in the Cloud to be Cloud Native” Joe Beda, co-created Kubernetes at Google

Cloud Native is de verzamelnaam voor een nieuwe benadering van het ontwerpen, ontwikkelen en beheren van applicaties. Effectief toegepast leidt een Cloud Native aanpak tot snellere time to market en hogere schaalbaarheid en efficiency.

Vanuit technisch perspectief bestaat Cloud Native uit containerized en dynamically orchestrated applicaties (o.a. Docker en Kubernetes). Maar een nieuwe zienswijze en nieuwe principes (12 factor apps, micro-services architectuur, continuous delivery) zijn minstens net zo belangrijk.

Met deze nieuwe werkwijze wordt het mogelijk om met kleinere teams, efficiënter en sneller applicaties te ontwikkelen. Daarnaast verkleint een Cloud Native aanpak ook het risico voor organisaties. In plaats van riskante grote releases over een langere periode te doen, zijn bedrijven in staat om snel kleine vernieuwingen door te voeren met soepele en frequente releases en deze te draaien in een omgeving naar eigen voorkeur (private cloud, public cloud, hybrid cloud, multi cloud)

Tenslotte leidt Cloud Native tot blijere teams en grotere aantrekkingskracht op (nieuwe) medewerkers; Kleinere slagvaardige teams die aan waardevolle projecten werken met een moderne werkwijze en krachtige nieuwe technologie.

Voor een goede en uitgebreide omschrijving van Cloud Native verwijzen we naar deze blogreeks: https://blog.heptio.com/cloud-native-part-1-definition-716ed30e9193