Kubernetes

Kubernetes is een Open Source Software project dat door Google is gestart in 2014. Met behulp van Kubernetes wordt het dagelijks operations beheer van containers vereenvoudigd. Het bied een platform voor vele dagelijkse Operations taken.

  • Portable: public, private, hybrid, multi-cloud
  • Extensible: modular, pluggable, hookable, composable
  • Self-healing: auto-placement, auto-restart, auto-replication, auto-scaling

Deployen van applicaties

Het deployen van applicaties en afhankelijkheden wordt met behulp van Kubernetes eenvoudig geautomatiseerd. Hierdoor wordt het een voorspelbare activiteit die het gehele DevOps proces in alle facetten ondersteunt en vereenvoudigt.

Automatisch schalen

Op basis van vooraf ingestelde KPI’s kan Kubernetes zelf meerdere instanties van een applicatie stoppen of starten. Hierbij wordt de overige infra natuurlijk automatisch mee geconfigureerd zodat er bijvoorbeeld geen extra handmatige netwerk acties nodig zijn.

Gebruik van resources

Belangrijk voor een stabiele en snelle gebruikerservaring is niet alleen het schalen van een applicatie maar ook het inperken van resources. Hiermee voorkom je eenvoudig dat een applicatie met een probleem of bij een plotselinge piek in gebruik ook voor problemen zorgt bij andere applicaties.

Updates van applicaties

Omdat we met Kubernetes automatisch applicaties kunnen deployen en automatisch kunnen schalen wordt het ook mogelijk om rolling updates uit te voeren. Bij het deployen van nieuwe funcationaliteit zal Kubernetes er zorg voor dragen dat de applicatie altijd bereikbaar is, hetzij de nieuwe hetzij de oude versie. Hierdoor is het niet meer nodig om tot de weekenden of nachten te wachten met het beschikbaar maken van nieuwe functionaliteit. Natuurlijk is er ook nagedacht over wat te doen als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan, de roll backs zijn ook geautomatiseerd.

Kubernetes speelt dus een fundamentele rol in de ontwikkeling, automatisering en het beheren van containerized applicaties over verschillende cloud omgevingen. Omdat Kubernetes de standaard aan het worden is op het gebied van container orchestratie zal de functionaliteit alleen maar gaan toenemen. Het eco-systeem rondom Kubernets zal door het open source karakter blijven groeien.